Godispase-i-papper-vit_bred.jpg

4-Gott redesigned

Fiktivt designcase

4gottchange.png
Uppdragsgivare

4-Gott, en godisförsäljare från 1999 med sitt ursprung i Göteborg. Deras fokus är att sälja stora mängder billigt. De eftersträvar en ren, välfylld, snygg butik med färskt godis och bra öppettider.  

Uppdrag

Ge 4-Gott ett nytt grafiskt uttryck.

Insikt

4-Gott behöver ett fräschare uttryck för att förmedla sin affärsidé.

Lösning

En ny logotyp och grafisk manual med en skönt energisk känsla av bio och lördagsmys. 

Art direction 

Design 

Ulrika Pedersén 

Ulrika Pedersén

LOGOTYP

I logotypen utnyttjas fyran mycket. Loggans form påminner om spotlights och även lite om den klassiska 20th Century Fox:s logotypen. Detta bygger på biokänslan som är en positiv association för 4-Gott.

#212121

FÄRGER OCH TYPSNITT

Jag har valt att behålla deras gröna färg då den ger en frisk känsla samt för att 4-Gott ska känna sig tryggare i den nya profilen. Den rosa-röda färgen är en bra komplettering med mycket energi och glädje. De är även färger som redan är förknippade med godis.

 

Typsnittet Quatro har en öppen 4:a med fina former vilket passar 4-Gott bra. Quatro har ett lagom lekfullt uttryck med en spännande blandning av mjuka och hårda drag. Den fungerar bra att läsa i kortare text.

mönsterhemsida.jpg
MÖNSTRET

Jag har även tagit fram ett mönster till 4-Gott. Det är skapat utifrån logotypen så om man kollar riktigt noga kan man se fyran dyka upp lite här och var.

Syftet med mönstret är framförallt att det ska användas till deras godispåsar. Men det kan såklart även användas i andra sammanhang.  

Godispase-i-papper-vit_small.jpg
4-gott butik_bred.jpg

Logotypen på deras butik i Mölndal

computer mockup_small.png

Så här kan logotypen utnyttjas på deras hemsida

Ett sätt att kommunicera deras varumärke och stora sortiment är genom ett mobilspel. Jag har påbörjat en design på ett spel som de skulle kunna lansera.


Spelet går ut på att samla så många som möjligt av rätt sorters godisar i påsen. Det finns olika uppdrag och de väljs ut slumpmässigt, exempelvis att endast gelatinfria godisar ska fångas, eller endast sura. Om man får in fel godis i påsen förlorar man. Godisarna kommer att falla snabbare och snabbare vilket kommer att öka svårighetsgraden ju längre man klarar sig. Poäng räknas i hur många godisbitar man fångat. Påsen styrs genom att den följer fingret som hålls på skärmen. 

 

För att sedan locka spelarna till 4-Gotts butiker kan de ha tävlingar och utmaningar i appen. Då kan man ha priser eller koder som man hämtar ut i butik. 

Det första man ser när man öppnar spelet är 4-Gotts nya logotyp. Sedan kommer man till huvudmenyn. I rekord finns dels ens egna rekord men även andras. Trycker man på "SPELA" får man ett uppdrag. De godisarna man ska fånga visas också här. När man är redo att starta trycker man på "KÖR". 

Designen bygger mycket på påsen. I huvudmenyn ser man undersidan av påsen. Väljer man "SPELA" vänds påsen neråt. Väljer man sedan "KÖR" så sätter sig påsen på plattan och är då i spelläge. 

SPELET